Menelaos

Marta

2020

menelaos--marta

Spotify

YouTube

«Tον Μάρτιο του 2020 κυκλοφόρησα το δεύτερο μου άλμπουμ με τίτλο ‘Μarta’ . Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα αγαπημένο άλογο που έφυγε από κοντά μας την περασμένη χρονιά. Όλα τα κομμάτια που απαρτίζουν το συγκεκριμένο άλμπουμ μιλάνε για κάποια ιστορία και συνήθως αυτός είναι και ο τρόπος σύνθεσης της μουσικής μου.
Το ‘Save The Forest’ δημιουργήθηκε όταν έγινε η καταστροφή στο ‘Μάτι’ της Αθήνας τον Ιούλιο του 2018 και εξυμνεί με απλό τρόπο την ομορφιά της φύσης. Το ‘Better In The Cave’ απευθύνεται στις σπηλιές της Σαντορίνης όπως επίσης και το ‘Caldera’ ως φόρος τιμής στην καλντέρα του νησιού αυτού. Το ‘Ikigai’ στα Ιαπωνικά σημαίνει βρες το πάθος σου και ούτω καθεξής.
Η ηχογράφηση και τελική επεξεργασία του άλμπουμ έγινε στα Audiolab Studios στη Λάρισα και για το συγκεκριμένο άλμπουμ χρησιμοποιήθηκαν πληθώρα μουσικών οργάνων όπως 4 Ηandpans, Shruti Box, Ancient Greek Lyre, Jaws Harp, Ocean Drum, Sansula, Wind Gong, Koshi Chimes and Singing Bowls.
Όπως λένε και στην Ανατολή, ο ακροατής κάνει τον ήχο. Ο ήχος είναι μια δόνηση και οι δονήσεις δεν είναι ίδιες για όλους. Όλοι ακούμε τους ίδιους ήχους και τα ίδια λόγια , το πως τα βιώνουμε όμως είναι κάτι τελείως το διαφορετικό για τον καθένα. Εύχομαι ο ακροατής να φτιάξει τις δικές του εικόνες και να ταξιδέψει όπου εκείνος επιθυμεί. Σας ευχαριστώ.»

Ο Μενέλαος Τζαφέτας γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Σπούδασε σε σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο Λονδίνο όπου το 2007 ένας φίλος του, του έδειξε ένα βίντεο με ένα καινούριο και δυσεύρετο κρουστό όργανο, το handpan, που πρωτοκατασκευάστηκε στην Ελβετία το 2001. Έχοντας επιρροές και κάποιους πειραματισμούς με ηλεκτρονική μουσική ο ήχος του φάνηκε να ήταν αυτός που έλειπε από όλα τα άλλα ως τότε αλλά σε πιο μαγικές και αληθινές δονήσεις.

Tο 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός έχοντας όμως τη μουσική και κάποια άλλα ιδιαίτερα project στο μυαλό.
Tο 2010 άρχισε την προσπάθεια εύρεσης αυτού του ιδιαίτερου μουσικού οργάνου, που παράγει έναν ήχο που μπορεί να μεταφραστεί στο μυαλό του ακροατή σαν άρπα, πιάνο, σαντούρι ή κιθάρα.
Τον Ιούνιο του 2013 απέκτησε το πρώτο του handpan και σύντομα άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με αυτό.
Ακολουθώντας τις καταστάσεις, τη ροή ή μη ροή των πραγμάτων, τρία χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο ΄ Μi Via ΄, έχοντας επιλέξει συνθέσεις που αποτελούν ένα ταξίδι του ιδίου σε ανθρώπους και στιγμές, καλώντας τον ακροατή να ζωγραφίσει νοερά τις δικές του εικόνες και πάνω από όλα να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι. Toν Μάρτιο του 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο του άλμπουμ με τίτλο ‘Marta’ .
Οι συνεργασίες του ως τώρα εκτός από άλλους μουσικούς περιλαμβάνουν χορευτές, ακροβάτες και παραμυθάδες, ενώ στο βιογραφικό του μετρά αρκετές ατομικές συναυλίες και συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, καθώς και το soundtrack του ντοκιμαντέρ Emerging Proud (2017, UK) που προβλήθηκε παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί της Σαντορίνης και της Κρήτης κυρίως, παίζοντας σε ξενοδοχεία, γαμήλιες τελετές και άλλα special events.

επικοινωνία

Γράψτε μας και θα επικοικωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο!