2018

canto-soave-vita-segreta-musica-segreta_front
spotify
youtube

itunes-wh
deezer-wh
google_wh
amazon-wh
napster 5 4 8 1 2 8
akazoo 8 1 2 8 4 8 2 2 2
canto-soave-vita-segreta-musica-segreta_back

Vita segreta, Musica Segreta

Με αφετηρία την Musica Secreta που άνθησε στην αυλή του Δούκα Alfonso d’ Este της Ferrara και αντλώντας έμπνευση από τις συναρπαστικές μυστικές ζωές των τραγουδιστριών και συνθετριών που διέπρεψαν στις αυλές της Φλωρεντίας και της Βενετίας, οι τραγουδίστριες Μάιρα Μηλολιδάκη, Νατάσσα Αγγελοπούλου και Έφη Μηνακούλη ταξιδεύουν στην Ιταλία του 17ου αιώνα και εξερευνούν τη  φωνητική μουσική που γράφτηκε από γυναίκες συνθέτριες ή για γυναικείες φωνές, των  Luzzascho Luzzaschi, Claudio Monteverdi,   Salamone Rossi, Sigismondo d’ India, Girolamo Frescobaldi, Francesca Caccini,  Luigi Rossi, Girolamo Kapsberger και  Barbara Strozzi. Τις συνοδεύει η Κατερίνα Κτώνα στο τσέμπαλο. Έκτακτη συμμετοχή Diane Sutherland.

 

 

Su, su, su pastorelli vezzosi                                                                Claudio Monteverdi

9 Libro dei madrigali, canti guerrieri e amorosi, marigali

e canzonette a due e tre voci, 1638

 

Ohime, dove’l mio bene                                                                      Claudio Monteverdi

7 Libro dei Madrigali, 1619

 

O primavera, gioventù dell’ anno                                                        Sigismondo d’ India

Il Primo Libro di Musiche da cantar solo, 1609

 

Se l’aura spira                                                                                     Girolamo Frescobaldi

Primo libro d’arie musicali per cantarsi, 1630

 

Che fai tu                                                                                             J. H. Kapsberger

Primo libro de villanelle con tablature di chitarrone, 1610

 

Che si puo fare                                                                                    Barbara Strozzi

Arie a voce sola, op. 8, 1644

 

Folia                                                                                                    Bernardo Storace

Selva di varie compositioni d’intavolatura

per cimbalo ed organo 1664

 

Come dolce hoggi l’auretta                                                                  Claudio Monteverdi

9 book Marigali e canzonette a due e tre voci, 1638

 

Ohime ch’ io cado                                                                               Claudio Monteverdi

Quarto Scherzo delle ariose vaghezze, 1624

 

Che amor sia nudo                                                                              Francesca Caccini

Il primo libro delle Musiche, 1618

 

Venite, venite                                                                                       Claudio Monteverdi

SV 335, 1624

 

Si dolce  è ‘l tormento                                                                         Claudio Monteverdi

Scherzi Musicali, 1632

 

T’ amo mia vita                                                                                    Luzzascho Luzzaschi

Madrigali per cantare e sonare a 1-3 soprani, 1601

 

Dolcissimo sospiro                                                                             Giulio Caccini

Le Nuove Musiche, 1601

 

Le Tre Grazie a Venere                                                                        Barbara Strozzi

Il primo libro dei madrigali a due, tre e quattro voci, 1644

 

Dormite begl’ occhi                                                                             Luigi Rossi

L’Orfeo, 1647

 

 

Canto Soave

Η καθεμία από τις κυρίες που αποτελούν το φωνητικό σύνολο Canto Soave διαγράφει εδώ και χρόνια την δική της ξεχωριστή καλλιτεχνική πορεία στο χώρο της κλασικής μουσικής και του μουσικού θεάτρου, υπηρετώντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου και αισθητικής. Ως επιστέγασμα ποικίλων δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ τους, δημιούργησαν το Canto Soave, από αγάπη για την ομορφιά που γεννά η συνήχηση των γυναικείων φωνών στα έργα των σημαντικότερων συνθετών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ  Εκτός από την αγάπη τους για τις μουσικές του  παρελθόντος, ενδιαφέρονται για τους σύγχρονους μουσικούς πειραματισμούς και συνεργάζονται με νέους δημιουργούς, ενεργούς στον χώρο της ηλεκτροακουστικής σύνθεσης.

H ηχογράφηση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με τον μουσικό παραγωγό Bruno Libert τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας διέθεσε για την ηχογράφηση, την μίξη και το mastering του CD. Ευχαριστούμε επίσης το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και την Leslie Jones Διευθύντρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Deree για την διάθεση του studio του κολεγίου καθώς και τους Dr. Tim Ward και Χρήστο Παπαδόπουλο για την βοήθεια τους τις ημέρες των ηχογραφήσεων. Πολύτιμη υπήρξε η συμβολή της Νεφέλης Μπερή η οποία σχεδίασε το εξώφυλλο και την οποία επίσης ευχαριστούμε θερμά.

https://cantosoave.weebly.com

https://www.facebook.com/CantoSoave/

https://www.youtube.com/channel/UCk-cG7D34yDfnkTXXe3SKjg

 

Βιογραφικά

Νατάσσα Αγγελοπούλου

Σπούδασε διεύθυνση χορωδίας, μονωδία, ακορντεόν, βιολοντσέλο και πιάνο αποφοιτώντας σε όλα με ανώτατες διακρίσεις και βραβεία. Συνέχισε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστήμιου (κατεύθυνση Διεύθυνσης Ορχήστρας) κερδίζοντας σε κάθε έτος την υποτροφία του Ι.Κ.Υ και αποφοίτησε με την ψηλότερη βαθμολογία αποσπώντας το βραβείο του πανεπιστημίου. Στη διεύθυνση ορχήστρας συνέχισε τις σπουδές της λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα με άριστα.

Έλαβε μέρος σε σεμινάρια της Ακαδημίας Bach και τραγούδησε υπό την διεύθυνση του H. Rilling. Συνεργάστηκε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, την ορχήστρα του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλα ορχηστρικά σύνολα σε έργα ρεπερτορίου (Μεσσίας, Δημιουργία, καντάτες Bach, κ.α.). Ερμήνευσε επίσης το ρόλο της Μπελίντα (Διδώ και Αινείας) καθώς και της Παμίνα (Μαγικός αυλός) και ηχογράφησε για το Τρίτο πρόγραμμα.

Στο χώρο της πρωτοποριακής μουσικής συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής Ακουστικής και ως βιολοντσελίστα συνέπραξε με διάφορα ορχηστρικά σύνολα.

Διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, την ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και μικρά ορχηστρικά σύνολα. Δίδαξε το μάθημα της χορωδίας στο Ωδείο Αθηνών.

 

Κατερίνα Κτώνα

Τσεμπαλίστα και πιανίστα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α’ βραβείο πιάνου) και αριστούχος της  Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου (Σχολή τσέμπαλου). Παρακολούθησε σεμινάρια στο τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman.

Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού συνόλου μπαρόκ SINFONIA και του γυναικείου φωνητικού συνόλου Canto Soave. Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον οργανίστα Nicolas  Kynaston παρουσιάζοντας έργα για τσέμπαλο και εκκλησιαστικό  όργανο.

Έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργα του 20ου  αιώνα των N. Gorecki, H.Cowell, Γ. Κουμεντάκη, Δ. Αρύβα. Έχει ηχογραφήσει  για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας  (ρεσιτάλ, εκπαιδευτικές εκπομπές).

Στα ρεσιτάλ της επιδιώκει μεγαλύτερη επικοινωνία με το κοινό αναλύοντας τα έργα τα οποία πρόκειται να ερμηνεύσει: Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα (2007), Μουσείο Κεραμεικής Τέχνης- Αθήνα (2012), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Αθήνα (2012). Αγγλικανική εκκλησία στην Αθήνα : Πρώτη επίσημη παρουσίαση του Livre d’Οrgue de Montréal (Μάρτιος 2017)

Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

 

 Μάιρα Μηλολιδάκη, σοπράνο

Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών στο κλασικό τραγούδι και της Δραματικής Σχολής Εμπρός – Εργαστήρι, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, με σπουδές σε Μιλάνο και Ρώμη (Στούντιο Όπερας, Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας), συνεργάζεται με τους περισσότερους μουσικούς φορείς στη χώρα μας, ερμηνεύοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με έμφαση στη σύγχρονη παραγωγή και τους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου Chromatic Sequence και του μπαρόκ συνόλου Canto Soave. Συνεργάζεται επίσης σταθερά με τον καλλιτέχνη και συνθέτη της ηλεκτρο-ακουστικής μουσικής Κωνσταντίνο Σκουρλή.

Επιλέγοντας στιγμές: Μπρεχτ στο Εθνικό Θέατρο, Violetta (Verdi, La Traviata) και Madga (Puccini, La Rondine) στην Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας (Ρώμη), Gilda (Verdi, Rigoletto) στο Teatro dal Verme (Μιλάνο), Rosina (Rossini, Ο Κουρέας της Σεβίλλης) και Micaela (Bizet, Carmen) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Βασίλισσα της Νύχτας (Mozart, Ο Μαγικός Αυλός) στην ΕΛΣ, ρεσιτάλ στο Carnegie Hall (Νέα Υόρκη) με το κουιντέτο Melos Brass, συμμετοχή στο φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής Casa de Mateus στην Πορτογαλία, καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου συναυλιών Ένα Μουσείο από Μουσική (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, 2009-2011) και του Φεστιβάλ Μουσικοί ΣυνΤονισμοί στο Μπετόν7 (2011-2015), σύμπραξη με τον οργανίστα Johannes Geffert και τον κόντρα τενόρο Michael Chance, συμμετοχή σε παραγωγές της ομάδας ΡΑΦΗ – Céphise (Rameau, Πυγμαλίων) σε σκηνοθεσία Π. Μέξη, La Fée (Viardot, Cendrillon) και Morgana (Handel, Alcina) σε σκηνοθεσία Θ. Γλυνάτση – τα τραγούδια σε ποίηση Ελύτη του Γ. Κουρουπού, τα τραγούδια του J. Tavener σε ποίηση της Αχμάτοβα με τον τσελίστα Α. Λιακάκη στη Στέγη, η Gepopo (Ligeti, Le Grand Macabre) για το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, συμμετοχή στην ταινία ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ του Ν. Κορνήλιου, συμμετοχή στις περφόρμανς BSDA του Γ. Παντελεάκη και Pietà του Γ. Στεφανακίδη που βραβεύτηκε τον Ιούνιο 2018 στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου AndriyivskyFest (Κίεβο), ο ρόλος της Μητέρας στην παράσταση Enter Sandman (E.T.A. Hoffmann) σε σκηνοθεσία Θ. Γλυνάτση, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Δ. Σολωμού με τους Chromatic Sequence, τα γυναικεία μαδριγάλια στο πρόγραμμα με τίτλο Con che soavità (ζωντανές ηχογραφήσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα, με το σύνολο Canto Soave), διδασκαλία τραγουδιού στο Deree και στο Ωδείο Φ. Νάκας, διδακτορικό σημειολογίας από τη Σορβόννη. Δεσμοί μουσικής και ζωής με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη.

 

Έφη Μηνακούλη

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τους Δάφνη Μπουντούρη και  Ευάγγελο Ασημακόπουλο και κλασικό τραγούδι με τους Καίτη Παπαλεξοπούλου, Φραγκίσκο Βουτσίνο και Κώστα Πασχάλη. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου και του Guildhall School of Music and Drama φοίτησε στο Τμήμα Παλιάς Μουσικής του Guildhall όπου ειδικεύτηκε στην ερμηνεία του αναγεννησιακού λαούτου και της θεόρβης και την φωνητική μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Είναι κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Ιστορική και Συστηματική Μουσικολογία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Σαν μέλος των συνόλων Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής, Sinfonia και Canto Soave έχει εμφανιστεί στην Αθήνα, στα περισσότερα Ελληνικά φεστιβάλ καθώς και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με τους Michael Chance, Nancy Argenta, His Majesties Sagbutts and Cornets, Eric van Nevel.

Σαν λαουτίστα έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες Ελληνικές ορχήστρες και έχει συμπράξει σε πολλές μπαρόκ Όπερες. Έχει συμμετάσχει στις πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις των oπερών  Oreste   Arianna in Creta , Tamerlano και Giulio Cesare  του G.F.Handel για την Γερμανική εταιρεία MDG, στην ηχογράφηση του CD  του συνόλου Sinfonia με τίτλο Nativita di Christo, του CD Lovely Echoes που περιλαμβάνει μουσική του Μεσαίωνα σε σύνθεση και αντιπαράθεση με μουσική του  21ου αιώνα και του CD του συνόλου Canto Soave με τίτλο Vita SegretaMusica Segreta .

Σαν τραγουδίστρια δραστηριοποιείται στον χώρο της Παλιάς Μουσικής προάγοντας την μουσική του 16ου και 17ου   αιώνα. Έχει συνεργαστεί επίσης με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και την Ορχήστρα του Κολλεγίου Αθηνών. Είναι τέλος μέλος του οικογενειακού φωνητικού συνόλου Family Voices που ασχολείται με την δημιουργική πρόσμιξη διάφορων μουσικών ειδών και του συνόλου  Anima Graeca που ειδικεύεται στην ερμηνεία της Ελληνικής και της Εβραϊκής μουσικής. Είναι μέλος της χορωδίας του Δήμου Αθηναίων.

Είναι ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα της εκπαίδευσης. Έχει διδάξει κλασσική κιθάρα, αναγεννησιακό λαούτο, ερμηνεία της αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής στο Εθνικό Ωδείο, και στα Ωδείο Φίλιππος Νάκας και Νικόλας Μάντζαρος. Συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην παρουσίαση των Κυριακάτικων Πρωινών για νέους ακροατές. Από το 2016 συνεργάζεται με τον σύλλογο Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας  οργανώνοντας σε διάφορα νησιά διαδραστικά μουσικά σεμινάρια και συναυλίες για παιδιά και γονείς. Τέλος συμμετέχει στον σχεδιασμό και την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της χορωδίας και της ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος, όπου διευθύνει και την χορωδία ACG Community Choir.

 

Diane Sutherland

Γεννημένη στο Λονδίνο, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του  Cambridge, η σοπράνο Diane Sutherland,  έχει τραγουδήσει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο σαν μέλος χορωδιών στην Αγγλία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ελλάδα. Μέλος της Brussels Light Opera Company από το 1986, συμμετείχε σε πολλές όπερες, οπερέτες και musicals και ειδικεύτηκε στο θέατρο και στο καμπαρέ. Έχει συμμετάσχει επανειλημμένα στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. Σημαντική στιγμή στην καριέρα της το ρεσιτάλ της με την συνοδεία του πιανίστα Πάνου Καράν. Η Diane ειδικεύεται στον φωνητικό αυτοσχεδιασμό, γράφει στίχους και έχει ηχογραφήσει είκοσι άλμπουμ με τον συνθέτη και παραγωγό Bruno Libert.

Ηχοληψία, μίξη και παραγωγή Bruno Libert

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος το οποίο ευχαριστούμε για την ευγενική χορηγία του χώρου.

επικοινωνία

Γράψτε μας και θα επικοικωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο!